La province de Namur, au coeur de votre quotidien
...mes vastes horizons et la mer nacrée à nulle autre pareille...

Lettre de Rops à A. Rassenfosse, 1891.
Maurice Bonvoisin, dit Mars (1849-1912). Dessinateur et collectionneur de Rops
7/03 - 17/05/20 Lire la suite ...

Het museum is gehuisvest in een oud herenhuis, gelegen in een voetgangerszone in het oude centrum van Namen. Het stelt het leven en werk voor van Félicien Rops vanaf zijn beginjaren als karikaturist tot aan zijn duivelse en diabolische werken.

Félicien Rops werd geboren in 1833 en overleed in 1898. Hij leefde in de 19e eeuw, een tijdperk dat ingrijpend veranderde door de industriële vooruitgang, de evolutie van de zeden en de moderniteit, waaruit de kunststroming het symbolisme zou ontstaan. “ Ik breng mijn dagen door in zelfbeheersing en ik heb ongelooflijk veel zin deze beteugeling door conventies in een opwelling te doorbreken. Dit juk waarmee beschaafde samenlevingen de primitieve natuur in toom houden […]. Vertrekken ver weg van de ‘wereld zoals het hoort’ om eindelijk een leven te leiden van opwinding en actie ” 1.  Het museum ziet zichzelf als de plaats waar dit buitengewoon temperament tot uitdrukking komt en wijdt meer dan 700 m² aan de schilderijen, tekeningen, gravures en brieven van de kunstenaar.

Naast de vaste collectie die gewijd is aan Félicien Rops, organiseert het museum meermaals per jaar tijdelijke tentoonstellingen rond zeer uiteenlopende thema’s, gaande van 19e-eeuwse kunstenaars en oude of hedendaagse grafische kunst tot bepaalde aspecten van het leven en werk van Rops.

In navolging van de voorschriften van ICOM (International Council of Museums), vervult het Rops museum verschillende missies: behoud en uitbreiding van de collectie, onderzoek en bemiddeling. Het Rops museum ontwikkelt tevens een specifiek pedagogisch aanbod en nieuwe activiteiten voor een ruim publiek. Aarzel niet onze nieuwsberichten of agenda hiervoor te raadplegen.

Daarnaast heeft het museum ook meerdere wetenschappelijke projecten van formaat gelanceerd, zoals de online publicatie van de briefwisseling van de kunstenaar op de site www.ropslettres.be en de online versie van de inventaris van de kunstenaar.

Het museum wordt sinds 2008 door de Federatie Wallonië-Brussel erkend als museum van Categorie A. In 2007 heeft het museum de publieksprijs ontvangen en in 2008 en 2014 de Museumprijs, uitgereikt door Openbaar Kunstbezit en Linklaters. In 2016 ontving het museum de Labels ‘Wallonië Kwaliteitsbestemming’  van het Commissartiaat Toerisme van het Waals Gewest, evenals "Fietsen Welkom" en "Access-I". In 2018 kreeg het museum 4 zonnetjes als toeristische attractie.

1Brief van Félicien Rops aan Emile Hermant, 1863. www.ropslettres.be, editienummer 1586

 

De website van het Rops Museum werd ontwikkeld om een breed publiek te bereiken. Sommige bezoekers van de website kunnen echter aanstoot nemen aan het erotische en/of macabere karakter van sommige werken. De online inventaris van de werken van Rops toont alle creaties van de kunstenaar, zonder een morale en/of esthetische selectie te maken. De Provincie Namen is bekommerd over het respect van de veiligheid en het privé leven van de gebruikers, meer bepaald de minderjarigen. Deze minderjarigen blijven onder de verantwoordelijkheid van hun ouders/voogden tijdens de consultatie van deze website.

"
Tevredenheidsenquête
Wat is uw mening over onze website?
News du 10.12.2019
Focus #3 - École buissonnière
Rentrée scolaire
News du 08.9.2019
Croisière Félicien Rops
Dernière occasion
News du 20.8.2019
Boutique
Nouveaux produits
News du 30.7.2019
Dimanche gratuit
Entrée gratuite au musée
News du 29.7.2019
Nocturne le 01/08/19
Soirée pyjama
News du 28.7.2019
Focus #2
Collection "Bord de mer"
News du 03.7.2019
Croisière Félicien Rops
En juillet & août tous les dimanches
News du 01.7.2019
Dimanche gratuit
Entrée gratuite
News du 29.6.2019
Nocturne
Soirée pyjama
News du 27.6.2019